kerjasamaMenjadi lumrah dalam perniagaan akan ada rungutan dan tidak puas hati daripaa pelanggan. Rungutan disini boleh datang dalam pelbagai bentuk.

Perkara ini tidak boleh dipandang remeh, ini kerana ia boleh menjejaskan perniagaan anda. Jalan yang terbaik menangani masalah ini adalah dengan menggunakan perkhidmatan peguam atau anda boleh gunakan saluran diri anda sebagai maklumbalas kepada rungutan tersebut.

Ia bergantung kepada perniagaan yang dijalankan. Jika ia memerlukan khidmat peguam untuk menganani masalah ini, maka anda perlu menggunakannya. Jangan mudah emosi atau terlalu memberi tekanan apabila mengangani masalah ini.
Menulis surat mohon maaf.

Pelanggan akan sentiasa menghargai balasan sperti surat daripada anda..

Sekurang-kurangnya persoalan mereka terjawab.

Anda bolehlah memikirkan format surat permohonan maaf dan hantarkan terus kepada pelanggan anda. Pastikan surat yang dihantar mempunyai tandangan daripada anda.

Tuliskan sedikit kecuaian datang daripada anda.

Biasanya tidak kesemua kesalahan datang daripada anda. Boleh jadi kesilapan tersebut berpunca daripada kesalahan pembekal. Mereka tidak perlu tahu masalah yang dihadapi. Buat sedikit surat pendua kemudian berikan kepada pembekal anda supaya mereka lebih bertanggungjawab.

Berikan jaminan wang dikembalikan.

Dalam perkhidmatan atau prdouk yang anda hasilkan adalah menjadi lebih efektif untuk menangani masalah ini anda letakkan jaminan wang dikembalikan jika pelanggan tidak berpuashati.

Anda juga boleh meletakkan jaminan produk boleh dipulangkan jika mengalami kerosakan bergantung kepada jumlah hari.
Mereka akan memberitahu kepada kenalan mereka yang lain, tentang komitmen anda terhadap pelanggan adalah sangat baik.

Masalah aliran tunai.

Masalah biasa yang dihadapi adalah kesukaran untuk membendung hutang yang dibuat oleh pelanggan.

Berikan invoce bertarikh.

Banyak kesilapan yang dilakukan oleh pengusaha menjadikan invoice lebih kelihatan cantik, tetapi tidak menerangkan bagaimana untuk membuat bayaran. Sebagai contoh anda boleh letkkan nombor akaun untuk membuat bayaran pada invoice anda. Letakkan satu jangkamasa tetap untuk menjelaskan bayaran.

Agensi pemungut hutang.

Langkah terakhir dalam mengangani isu mengambil bayaran hutang adalah dengan menggunakan agensi pemungut hutang. Biasanya mereka akan mengenakan charge 10% bagi perkhidmatan tersebut.

Related posts:

Bukti RM308,705 Di Rumah!

Nak Pengsan Tengok Duit Masuk Hari2...RM0 Kepada RM308,705 Dengan Senang!

Dapatkan Laporan Percuma Rahsia Orang Kaya Buat Duit Dengan Membuat Pendaftaran Keahlian Di Sini!


Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2015 Perkongsian Peluang Dan Ruang Bisnes Suffusion theme by Sayontan Sinha